25 Ocak 2015 Pazar

EU Blue Card icin Yerel islemler

Bu basligin altini ayrintili sekilde doldurmak istiyorum ama Almanya'da 4 ayi dolduracak olmama ragmen hala islemler tamamlanmadi. Bunda Alman Burokrasisi'nin yavasligi kadar, calistigim sirketin AB vatandasi olmayan birisi ile ilk kez calismasinin da etkisi buyuk oldu.

Islemler tamamlaninca fazlasi ile uzun bir yazi olacagini hissediyorum.

Evet 12 Eylul 2014 tarihinde baslattigim islemler, 22 Nisan 2015'te tamamlandi ve Blue Card'i aldim.
Neredeyse yedi bucuk ay surmus tum islemler. Konsolosluk kismini http://kacagezerim.blogspot.de/2015/01/eu-blue-card-konsolosluk-islemleri.html baglantisinda anlatmistim, simdi yerel islemlere geceyim.

Acikcasi benim islemler hem sehir degistirmem, hem de esimin vizesinde yasadigim zorluklar nedeniyle cok dertli oldu. Ama ne yapilmasi gerektigine dair cok ciddi tecrube kazandim. Sorulariniz varsa surecin basindan sonuna takildiginiz yerde yardimci olmak beni sevindirir.  

1. Oncelikle gelir gelmez ikametinizi buraya kaydettirmeniz gerekiyor. Almancasi "anmeldung" yani kayit olan bu islem, belediyede yapiliyor. Gecici yasadiginiz yer olsa bile bildirmeniz gerekiyor, otel vb.dahil. Size verecekleri kayit belgesini surekli saklamaniz faydali olacaktir.

2. Ikinci olarak yapilacak is, banka hesabi actirmak. Pasaport ve ikamet belgesi yetecektir bu islem icin. Commerzbank, DeutscheBank ve Sparkasse en yaygin ve genel olarak kullanilan bankalar. Commerzbank'in hesap isletim ucreti olmayan hesabindan actirmak mantikli geldi bana.

3. Ucuncu sirada sigorta kaydi var. Bizdeki gibi isveren dogrudan devletin sosyal guvenlik sistemine sizi kaydettirmiyor. Siz kayit olmak istediginiz sigorta sirketini secip (Ozel veya devlete ait olabilir, ozel icin belli bir gelirin uzerinde olmak gerekiyor.) kayit oluyor, sirket bilgilerinizi veriyorsunuz. Bir sure sonra adresinize sigorta girisinizin yapildigina dair bir mektup ve sigorta kartinizin oldugu ikinci bir mektup geliyor.

http://www.tk.de/

4. Butun bu islemler tamamlaninca siradaki is kalici bir yerlesim yeri, yani ev bulmak. Fakat ev bulmak biraz dertli bir is ozellikle Berlin, Munih, Frankfurt gibi metropollerde ve fazlasiyla ayrintili bir yaziyi hakediyor. O yuzden evi bir sekilde buldugunuzu varsayiyor, adresinizi yeni ikamet bolgenize kaydettirmeyi unutmamaniz gerektigini hatirlatiyorum.

http://www.immobilienscout24.de/wohnen/mietwohnungen.html

5. En dertli kisma ulastik. Elinizdeki 3 ay gecerli calisma vizesini, oturma iznine yani "EU Blue Card" a cevirmek. Farkli sehirlere gore degismekle birlikte (kimi sehir adresinize mektup yolluyor randevu tarihinizi belirten, kimi sehir ise yabancilar ofisine bizzat gidip basvurmaniz gerekiyor) yapacaginiz is calistiginiz sehirdeki yabancilar ofisi-"Auslanderbehorde" ile iletisime gecmek. Iletisim kismi biraz zor olabilir, cunku Alman devlet daireleri de bizim 90'lardan alisik oldugumuz Turk devlet dairesi kivaminda ve bize gore daha az pratik memurlari barindiriyor. Tek fark cogunun en azindan, kotu de konussa, Ingilizce yardimci olmaya calismasi.

Yabancilar ofisi sizden uc temel evrak isteyecek oturum basvurunuz icin, yillik gelirinizin 48000 Euro'nun uzerinde oldugunu kanitlayan kontrat ve aylik bordrolar, evsahibinize imzalatmaniz gereken, ikametinizin ayrintilarini gosteren bir kagit ve sigorta sirketinize kayit oldugunu gosteren bir kagit(merak etmeyin son iki evragi onlar verir). Basvuru randevusuna temelde bu evraklari goturmek gerekiyor, parmak izinizi alip birkac imza attiriyorlar ve karti nereden teslim almaniz gerektigini soyluyorlar orada.

Bir sure sonra, yaklasik 3-4 hafta; evinize iki ayri mektup gelecek. Ilki elinize ulasacak kartin sifresini barindiriyor. Ikincisi ise kartin hazir oldugunu ve belirtilen adresten teslim alinabilecegini anlatiyor kabaca. Size dusen de pasaportunuzla birlikte gidip karti almak. Hayirli olsun :)

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder