27 Eylül 2015 Pazar

Alsas(Alsace)-Colmar-Strazburg Ne Kadara?


Ulasim: Ucak(200 Euro Kisi Basi)+Kiralik Araba(40 Euro/gün)+Benzin(30 Euro/Gün)

Konaklama: Colmar 2* Otel (30-35 Euro Kisi Basi/Gün)

Yeme-Icme: 70 Euro Kisi Basi/Gün

Toplam: 450 Euro/Kisi



Öncelikle yukarida yazdigim rakamlari aciklayayim. Colmar-Strazburg yöresi, hem Basel-Mullhouse, hem de Frankfurt, hatta Stuttgart havalimanlarindan ulasilabilir uzaklikta. Dolayisi ile bölgeyi ve meshur Alsas sarap yolunu gezmek isteyenler icin farkli ucus ve fiyat secenekleri mevcut. Ancak 200 Euro civarindaki 2015 Eylül ayi fiyatlari (Istanbul Kalkis) bir fikir verecektir size. Sarap yolu araba kiralayarak cok rahat takip edilebilecek bir rota, bu nedenle kiralik araba ve tahmini benzin tüketimini de-kisi basi rakamlar vermekten kacinarak-günlük oranlari ile ekledim. Konaklama ve yeme-icme icin de kisi basi/gün fiyati verdim sadece. Ama bizim gezimizin iki günlük/gecelik oldugunu ve genel toplamin bu nedenle kisi basi 400-450 Euro arasi bir rakama ciktigini da özellikle belirteyim.


Bilindigi gibi Alsas, Fransa ve Almanya arasinda ihtilafli ve defalarca el degistirmis bir bölge. Dolayisi ile Fransa topraklarinda olsaniz da, yerlesim isimlerinin Almanca olmasi sizi sasirtmasin. Bozulmamis dogasi, binlerce dönüm alana yayilmis üzüm baglari ve Alman Mimarisi'nin nispeten daha cok korunmus ve göze hos gelen örnekleri Alsas'in öne cikan özellikleri. Tabii bir de Alsas Sarap Yolu-Rotasi üzerindeki onlarca kücük köy (Biz Eugisheim, Riquewihr ve Ribaeuville köylerini sectik) ve her birinin önerdigi degisik cesitteki enfes saraplar ve kendine özgü mutfaklari da bu yöreyi turistik bir tercih noktasi haline getiriyor.

Bu kadar giris yeter, rotamiz Frankfurt-Colmar-Eugisheim-Riquewihr-Ribaeuville-Strazburg seklinde. C Sinifi arabayi günlügü 40 Euro'dan kiralayip, Frankfurt-Colmar arasi yaklasik 300Km'lik yolu 3 saatte tamamliyoruz. Aksam saatlerinde vardigimiz icin ilk restaurant tercihimiz ile basliyorum:


1- L'epicurien adindaki bu kücük Fransiz Restaurant'i degerlendirme listelerindeki yüksek yerinden de anlasilabilecegi gibi güzel tatlar vaadediyor. Biz deniz taragi, karides, kaz cigeri ve ahtapottan olusan bir giris tabagi ve mevsim sebzeleri ve ana yemek olarak da pate ile sunulan bir deniz taragi tabagi tercih ettik. Yaninda ise bir sise köpüklü sarap ve 2013 Riesling secimimiz oldu. Tatli olarak ise armutlu sorbenin eslik ettigi mus yedik. Benim damak zevkime göre bütün tatlar muhteseme yakindi. Kisi basi 45Euro civarinda bir hesap ödedik. Mekanda bulunan 10-12 masanin hepsinin dolulugu ve kapidan geri dönenlerin bollugu, lezzet ve secim konusunda yanilmadigimi gösteriyor sanki bana. Dolayisi ile rezervasyonsuz gitmemek gerektigini hatirlatmak istiyorum ve Ingilizce konusma rahatliginizin da olacagini belirtip, trip advisor linkini ekliyorum.

L'epicurien icin buraya...

Yemekten sonra otele geciyoruz, Ibis Budget Colmar, cok kisa bir süre gecirecegimiz konaklama noktasi icin yeterli ve temiz. Gecelemenin iki kisilik bir oda icin 65Euro olmasi da Colmar gibi görece pahali bir turistik sehir icin olumlu bir nokta. Ancak yataklar fazla rahatsiz ve deformeydi sanki.

Sabah Colmar gezintisi ile basladik güne. Ayrintili anlatmak istemiyorum ama peyzaj ve dolayisiyla ön görünüm acisindan nitelikli diyebilirim. Yani aslinda savas magduru Alman sehirlerine göre tam bir tezat iceriyor ve bu yüzden de cekim noktasi. Yürüyüs sonrasi ilk acilan pastanelerden birine girip kahvalti ediyoruz. Kisi basi 10Euro'ya kruvasan, recelli ekmek ve kahve-cay seklinde bir kahvalti isterseniz, iste size adres:

2- L'amandine: Merkezdeki katedralin hemen karsisindaki bu hos kafe, dedigim gibi uygun ve kahvalti icin yeterli lezzet ve konforu sagliyor. Pastalari da fena degildi ama, makaron ve pasta konusunda uzmanlasmis diger pastaneleri daha cok tavsiye ederim. Bahsettigim pastanelerden birinin vitrinini biraz genis aciyla da olsa yan tarafa ilistiriyorum.

L'amandine icin buraya.

Kahvalti sonrasi Colmar'da biraz daha dolanip rotayi güzel Alsas koylerine dogru kiriyoruz. Ilk hedef, Colmar'in hemen guneyindeki EGUISHEIM. Ic ice daireler seklinde tasarlanmis bu yerlesim, kendine ozgu mimarisi ve cicekli balkonlari ile yoreyi cok guzel ozetliyor aslinda. Onlarca sarap ureticisi ve tadim imkani sunan ufak dukkanlari, Alsas sarap yolunun dogru noktasinda oldugumuzu gosteriyor. Arka arkaya bir cok fotograf ekliyorum ki, gorsel saheser iyice anlasilabilsin. Cunku yerel halk, bu konuda gosterdikleri caba ve gecmise saygilarindan dolayi fazlasi ile takdir gormeli diye dusunuyorum. Elde ettikleri zenginlik ve refah seviyesi onlar icin bir odul tabii ki, ama sisesi 10-20 Euro araligndaki Riesling, Gewurztramine, Muscat gibi saraplar da onlarin bize hediyesi bence.

Neyse, EUGISHEIM'deki etkileyici on gorunumler ve zevkli tasarlanmis evlerle dolu tas sokaklari bitirip, COLMAR'in 15Km kuzeyindeki RIQUEWIHR ve RIBAUVILLE koylerine dogru yol aliyoruz. Ribauville digerlerine gore daha gelismis ve koyden ziyade bi kasaba havasinda. Uzun gezinti yolu ve uzerindeki onlarca leziz tadimevi, pastane, restaurant ve iclerindeki onlarca turist, bu durumun bir kaniti zaten. Ayrica yoreye ozgu tum tatlari ve urunler (kaz cigeri, peynirler, bardaklar, vb.) civarda satiliyor. Bu uzun yolda yururken kafanizi kaldirdiginizda ise yamaclarin uzerindeki koruyucu hisarlari farkediyorsunuz. (Hisar degil de sato aslinda, Kayzerberg Satosu biz ugrayamasak da gidilmesi gereken bir ugrak yeri.) Acikcasi bu gorunum bambaska bir guzellik katiyor manzaraya.

Fazla bile uzattim lafi. Iki adet mekan onerisi ile bitirmek istiyorum. Ilki Ribauville'in unlu ve ununu hakeden pastanesi Gilt, ikincisi ise kucuk Riquewihr koyu icin bir gurur abidesi. Ünlü ve tek Michelin yildizli restaurant "La Table du Gourmet".

3-Gilt Pastanesi: Makarona bayiliyorsunuz ya da Fransizlarin klasiklesmis pastalarini Alsas yorumuyla gormek ilginizi cekiyor. O zaman dogru adrestesiniz. Tok bile olsaniz, 2 tanesi 6 Euro'ya satilan makaronlar ve tanesi 5-8 Euro eden pastalar icin Gilt Pastanesi'ne ugrayip denemelisiniz.

Gilt icin buraya...

4-La Table du Gourmet: Siradan bir yemek icin fazla iyi ve aslinda lüks. Özel bir yemek icin gelinebilecek ve Alsas Mutfagini Michelin yildizli bir restaturantta yasama zevkini tattirabilecek bir mekan, dolayisi ile rezervasyonsuz imkansiz. Iki kisi icin 200-250 Euro dolayindaki rakamlari gözden cikarmalisiniz bir de. Asagiya linki ilistirdim, yorumlara verilen yanitlar üzücü farkettim ben de.

La Table du Gourmet icin buraya...

 


Normalde Strazburg icin de bir seyler karalamak gibi bir fikrim vardi. Ama yazacak kadar gezmedigim sonucuna vardim. Dolayisi ile bir sonraki sefere birakmak istiyorum Strazburg'u.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder