25 Ocak 2015 Pazar

EU Blue Card Konsolosluk islemleri

Oncelikle sunu soylemeliyim, Turkce karakterleri kullanamadigim icin gercekten uzgunum.

Neyse, bu yazida anlatacagim konu EU Blue Card icin Turkiye'deki konsolosluklarda yapmaniz gereken islemler ve masraflari. Konuyu Almanya ozelinde isleyecegim, ama tabi diger AB ulkeleri de benzer sureclere sahip. Yine de farkliliklar mutlaka olacaktir.

Is teklifinizi aldiniz ve kabul etmeye karar verdiniz. Ilk olarak bilin ki siz AB disi bir ulkenin vatandasiniz ve islemleriniz uzun surecek, ki benim 2 ay civarinda surdu. O yuzden mustakbel is yerinizle baslangic tarihi konusunda temkinli konusmak, her zaman isinizi kolaylastiracaktir.

Almanya, oncelikli olarak Ulusal Vize'ye basvurmanizi istiyor. Ulusal Vize'ye basvurmak icin IDATA'yi ariyor, istediginiz vize tipini belirtiyorsunuz.  Ozellikle yillik gelirinizin 48400 Euro'nun uzerinde olup olmadigini soruyolar -bknz. EU Blue Card kosullari- ve randevu tarihini verdikten sonra gerekli evraklari mail adresinize yolluyorlar. (IDATA kisi basi 14TL ucret aliyor.) Burada dikkat etmeniz gereken nokta su, esinizi de yaninizda goturmek istiyorsaniz, 14TL daha odeyip esiniz icin de randevu almaniz gerekiyor.

http://www.idata.com.tr/tr/content/national_visa

Randevuyu alip gerekli evraklari ogrendiniz. Diploma, mevcut ve/veya eski isyerinizden calisma belgesi/sozlesme, mesleki yeterliliklerinizi gosteren sertifikalar, size onerilen kontrat temel olarak istenen belgeler. Tum bu belgeleri Almanca tercumesi ile birlikte hazirliyorsunuz, birkac kopya seklinde tabii, noter onayina gerek bulunmuyor. Ben yaklasik 15 sayfa tutan evraklarin tercumesi icin Kartal'daki Portakal Tercume Burosu'na 350TL civarinda bir ucret odedim. (Esiniz de basvuruyorsa nufus mudurlugunden yasal durumunuzu gosteren Formul B ve nufus kayit ornegine ihtiyaciniz var.)

http://www.portakaltercume.com/

Evraklariniz da hazir, sira geldi konsolosluktaki randevu gunune. Randevu gunu icin en onemli tavsiyem sabirli olmaniz ve evraklarinizla birlikte yaniniza kisibasi 60Euro basvuru ucreti almaniz. (Bozuk olsa iyi olur, cikip Euro bozduracak yer aradim.) Fazlasiyla kalabalik ve biktirici bir bekleme salonunda once pasaportunuzu geri yollamalari icin 20TL kargo ucreti veriyor, ardindan iceriye gecip evraklarinizla basvurunuzu yapiyorsunuz. Evraklarinizda eksik yoksa kisa bir sure icerisinde 3 Ay gecerli Ulusal Vizenizi alacaksinizdir. Ama esinizin vizesi icin ayni seyi soyleyemeyecegim. Cunku sizin vizenizin islemi dogrudan basvurdugunuz yerde, esinizinki ise Almanya'dan gelecek onay sonrasi tamamlanacak. Umarim benim kadar cok beklemezsiniz-4 ay oldu hala bekliyoruz :(

Ozetlemek gerekirse masraflari tekrar:

14TL IDATA Basvuru Ucreti,
60Euro Vize Ucreti,
Sayfa basi 25TL Civarinda Ceviri Ucreti.
20TL Pasaport Kargo Ucreti

Konsolosluk kismi bu kadar. Bundan sonrasi pasaportunuzun vizenizle birlikte adresinize ulasmasi ve ardindan yolculuk zamani...

Not: Konsolosluk icin islemler bu kadar ama tek bir nokta var belirtmem gereken; randevudan tarihinden once EU Blue Card basvurunuzun Alman makamlarina onaya gitmesi gerekiyor. Almanya'daki sirketiniz bu onay icin sizden bazi evraklari kargo yoluyla isteyebilir.







3 yorum:

  1. Portakal tercümeye bizzat gitmeden de evraklarınızı tarayarak mail atarak yada whats up tan göndererek tercüme işlemlerinizi yaptırabilirsiniz

    YanıtlaSil
  2. Türkiye'deki diplomaların geçerliliği ile ilgili KMK adlı kurumdan denklik isteyip istememeleri hakkında bir bilginiz var mıdır acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. KMK degil de Arbeitsamt yapiyor diye biliyorum. https://www.anerkennung-in-deutschland.de/html/de/index.php adresinde bulabilirsiniz tüm ayrintilari, Turkce ve Ingilizce secenegi de var.

      Sil