25 Ağustos 2016 Perşembe

Hamburg: Almanya’nin Özgür Limani'ni Kaca Gezdim?


Öncelikle pesin pesin belirteyim, 2 güne yakin bir sürede gezmeye calistik Hamburg’u ve bu nedenle fazlasi ile pismanim. En az 3 tam gün ayirmanizi ve havaya da azami derecede dikkat etmenizi öneririm, temmuz ortasinda 10 derecede sirilsiklam islanabilir, ardindan da gökkusagi esliginde 20 derecede günesin keyfini cikarabilirsiniz, bknz. sagdaki ve alttaki resimler.Hamburg’u diger sehirleri anlattigim gibi fiyat odakli degil, bes ana baslikta gezi odakli anlatacagim, sebebi kisa süreli bir gezi yaptigim icin doyurucu bilgi veremeyecek olmam. Ama yine de bir kac ornek gelir yazinin icinde dogallikla. 


1. Hamburg Hafen-Hamburg Liman’i-Elbe Tüneli-Brücke 10
2. Miniatur Wonderland-Speichern Stadt-Kahveci
3. Restaurant Henssler & Henssler-Reeperbahn-St.Pauli
4. Blumenpark-Denizciler Evi-St.Michel Kilisesi:
5. Alster Gölü-Bot Turu-Jungfernstieg-Eiskantine:


Hamburg icin özellikle “özgür liman” kalibini kullandim, cünku sehre ayak
bastiginzdan, ayrilana kadar gecen her saniye de o ruhu hissediyorsunuz. Amsterdam, Londra, Antwerp, Kophenag, Stockholm nasil 14.yy’dan bu yana sermayenin ve ticaretin, yani dolasimin, kalbi ola geldi ise, Hamburg da bu sehirlerin -günümüzdeki-Almanya bacagini olusturmus. Sadece gezen kapital dolusu gemiler degil tabii ki, insanlar, kültürler, akimlar, daha bircok sey de eslik etmis ve sonuc olarak Hamburg, yani Hansestadt Hamburg bu özel ruhunu ve konumunu kazanmis. Dedigim gibi, bu ruh her köse basina, her mandira diregine, her ambar agzina, her kanal boyuna ve dolayisi ile sehrin ve yasayanlarinin iligine kemigine islemis. Bu uzun girizgaya tek bir sey ekleyip gezenleri ilgilendiren kisma gececegim, “Speichern Stadt” yani ambar mahallesine dogru giderken suyla calisan mekanik bir anit var Deutschbank’in yaptirdigi. Diyor ki üzerinde özetle, “Deniz yillarca bu sehrin insanlarina sadece felaket ve sefalet getirdi, bu aniti bu sehrin insanlari suyu eglence araci olarak görmeyi hakettigi icin yaptirmak istedik.” Felaket, cünkü sel, firtina, baskin yüzünden; sefalet, cünkü liman iscileri günde 15 saat calissinlar, Deuschebank’in öncülleri arti degere ölesiye ele gecirsinler diye!

Neyse, Hamburg’u gezelim artik, Ana basliklarla, görülecek yer ve yakinindaki yeme-icme noktasi seklinde verecegim, iki günlük bir gezide hizli hizli gezilebilecegini tekrar hatirlatirim.



1. Hamburg Hafen-Hamburg Liman’i-Elbe Tüneli-Restaurant Brücke 10: Yukarida o kadar atip tuttum, dolayisi ile ilk olarak görülecek yer bence Hamburg Liman’i. Su anda sadece turistik gemiler kalkiyor, ama manzarasi cezbedici; bir diger görmeden gecme noktasi olan Elbe Tüneli altindan geciyor ve Brücke 10 adli tazelik yönünden sizi her daim tatmin edecek deniz ürünleri büfesi burada. Karidesli enfes sandvicleri 8Euro. 

  


2. Miniatur Wonderland-Speichern Stadt-Kahveci: Miniaturwonderland’i yapan kadronun cilginligindan ve dehasindan süphe etmek yersiz. Siz böyle bir fikirle bankalarin kapisini asindirin, hepsi de “ Hadi beyefendi -ausgang- suradan” desinler ama siz yilmayin ve böyle bir minyatür müzesi yaratin. Kendiniz bakin iste yandaki resimlere ve videolara, hakli miyim haksiz miyim? Cok da anlatmak istemiyorum, gidin görün. Ama olur da gitmeye karar verirseniz, yapabileceginiz 3 sey var. Birincisi gitmeden kesinlikle rezervasyon yaptirmak, ikincisi gitmeden bizde de meshur olan 3.nesil kahvecilerin kayda deger örneklerinden Nord Coast Coffee Roastery de kahve icip kanal manzarasi seyretmek ve o kanallarin gercek amacini ve faydasini anlamak icin depolama-ambar sehir Speichern Stadt sokaklarini arsinlamak. Bölgede denizcilik müzesi gibi farkli kisilerin ilgisini cekebilecek yerler de var. Unutmadan minyatür müzesi 12Euro, kahvenin bardagi 4Euro. 

http://www.miniatur-wunderland.com/



3. Restaurant Henssler & Henssler-Reeperbahn-St.Pauli: Hamburg’a gelirken ister istemez bir deniz ürünü ve dolayisi ile de sushi beklentisi olusuyor; ki biz de bu beklentiyi bos cikarmadik ve Henssler&Henssler adli, kendini en iyi sushiyi yapmaya adamis bir Alman Sef’in restoranina gittik. Aslinda iki ayri restorani var Hamburg’ta, ama Blumenpark’a yakin olan digerinde yer bulmak neredeyse imkansizdi. Biz de Liman’in devamindaki yerine gittik. Bir kere sushi konusundan az bucuk anliyorsam, bu restorani Hamburg’da kesinlikle es gecmeyin diyebilirim. Klasiklerin disinda sefin yarattigi muhtesem füzyon sushiler var, örnegin tahin ve speck denilen pastirma ikilisinin ortaya cikardigi lezzet tam bir sanat eseriydi. Mekan orta-üst fiyat araliginda yer aliyor, iki kisi birer kadeh sarap -Rheingau Riesling icecektim aslinda ama tatlisi vardi sadece, buradan not kirmaliyim- esliginde kabaca 4 sarma sushi icin 90 Euro civarinda bir rakam ödedik. Ama degdi mi degdi, ki bence bunda havanin güc bela karardigi 22:15’e rezervasyon yaptirmamizin da etkisi var bence. Restoranla ilgili o kadar cok yazdim ki, St.Pauli ve Reeperbahn’a cok yer kalmadi sanki. St.Pauli özelinde diyecegim sudur ki, yukarida liman sehri ve emekci liman iscileri özelnde yazdiklarim bu bölgenin ruhuna sinmis. Ama Reeperbahn icin cok da olumlu seyler söyleyemeyecegim, bana cok bir sey ifade etmedi. Benzetmek gerekirse Nevizade’nin daha ruhsuzu ve görgüsüzü diyeyim yeter. Ama Almanlarin gözünde ülke capinda ünü var bu semtin ve caddenin, aklinizda bulunsun. 

https://www.tripadvisor.com/Restaurant_Review-g187331-d715374-Reviews-Henssler_Henssler-Hamburg.html




4. Blumenpark-Denizciler Evi-St.Michel Kilisesi: Aslinda biraz zorla ve vakit darliginda gittik Blumenpark’a, ama yabancilarin deyimiyle tam bir gizli hazine. Park bitki örtüsü ve agaclariyla cok güzel zaten, icindeki genis sahne ve performans sergileyenler de orayi renklendiriyorlar. Fakat burayi özel kilan, parkin giydirmesine ustaca yerlestirilmis oyuncaklar, ki yanda bir tanesini görüyorsunuz. Cocuklar ve cocuk ruhlu büyükler icin tam bir eglence cenneti, ama en dogali ve sicagindan. Beton kaplama ve elektro-mekanik oyuncak dolu parklardan sonra ilac gibi geldi acikcasi. Denizciler evi dedigim yer bilindik St.Michel Kilisesi’nin hemen yaninda. Sehrin belleginde her dönem önemli bir yer edinmis, mermer süslemelerini özellikle begendigim bu Protestan Kilisesi’ni ziyaret edersiniz, denizciler evine ve dibindeki hediyelik esya magazasina ugrayin. 


5. Alster Gölü-Bot Turu-Jungfernstieg-Eiskantine: Alster gölu Hamburg Icin aslinda gercek bir olmazsa olmaz, kisi basi 15Euro’ya yapabileceginiz bot turuyla hem ic hem de dis Alster Gölü’nün tadini cikarabilir, etrafindaki mimarlik eseri evleri ve binalari inceleyeblirsiniz. Ama iki konu var dikkat etmeniz gereken, bizim gibi B1 Almanca ile Almanca anlatimin oldugu tura katilmamak ve vaktiniz varsa gölün civarindaki duraklarda indiren turlara katilip göl kernarinin ve iskelelerin keyfine varmak. Jungfernsteig de sehrin kalbi diye nitelendirilebilir, güzel kafeler, pahali butikler, gotik mimarinin güzel örneklerinden olan yönetim binasi-Rathaus ve tabi ki unutmadan, Alster turlarinin kalkis noktasi. Firsatimiz olmadi ama Alex adli Jungferstieg balkonuna kurulmus kafe-restoran cezbediciydi, gezi yazilarinin cogunda önerildigi üzere. Bir de dondurmaci önereyim de bitirmeden, sicak havaya denk gelen olursa benim hatrima gidip dondurma alsin. Eiskantine Foursquare’de aldigi 9 puani haketmiyor bence, ki saraptan cok anlamasam da dondurmadan anlarim diye iddiali bir giris yapayim. Buraya 9 puan veren arkadaslari, Frankfurt’ta Bizzice adli dondurmacinin organik saheserlerini yemeye davet ediyorum. Yine de Jungfernstieg’te birden bire aklinza dondurma düserse bir gün, gideceginiz yer Eiskantine, 1 top 1.20 Euro. 


https://www.tripadvisor.com/Restaurant_Review-g187331-d8462651-Reviews-Eiskantine-Hamburg.html

Son olarak da kalacak yer olarak Motel One Alster’i kisa geziler icin siddetle öneririm. 95 Euro gibi Hamburg özelinde ucuz sayilabilecek bir fiyata, neredeyse merkezde ve yepyeni bir otelde konforla kalma imkani sagladi. Otelde kahvalti almadik, onun yerine Türk kahvaltisini özledigimizden olsa gerek, Back-lava adi kafeye gittik. Türkiye’deki lezzeti aramayacaginizi biliyorsaniz eger, hamur isleri ve menemeni güzel sayilir-görüntüsü yanda-, cay-kahve söyleyip keyfini cikarin. 


https://www.tripadvisor.com/Restaurant_Review-g187331-d4588755-Reviews-Back_Lava-Hamburg.html


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder