5 Ağustos 2016 Cuma

Lüksemburg ve Metz'i (Fransa-Lorraine) Kaca gezdim?

Genelde hep Hollanda ve Belcika turlarinin ucuna eklenir Lüksemburg. Sonucta yarim veya bir günlük gezi ile rahatca kesfedilebilir, ki biz de öyle yaptik. Sonrasinda da Fransa-Lorraine bölgesine ugradik ve kanimca hakettigi degerin cok altinda kalan Metz sehrini gezdik. Iki günlük kisa bir seyahat oldugu icin, ucak bileti fiyatini eklemeden yazacagim masraflari.

Otel: 60Euro/gece (Hotel Bristol-Metz, Lüksemburg'a oranla cok daha ucuz.)
Ulasim: 16 Euro/kisi (Lüksemburg-Metz arasi tren 45dk-1saat sürüyor, tek yön bilet fiyati bu.)
Yemek: 70 Euro/kisi 
Hediyelik: Magnet 4 Euro :) cok fazla secenek yok.

1- MOZEL-TRIER-LUKSEMBURG:

Biz Frankfurt'tan otobüs ile gittik Lüksemburg'a. Dört saat sürdü ve yorucu idi, ama özellikle Mozel Nehri'nin manzarasi etkileyici. Mozel Nehri dogu bati ekseninde Almanya'da Trier, Fransa'da Metz sehirlerinin cehrelerini cok degistiriyor. Ki Mozel havzasinda yetisen üzümlerin ve dolayisi ile sarap üreticiliginin dünya piyasasinda kayda deger bir yeri var, asagidaki örnekte vadi yamacindaki teraslanmis alanda bulunan üzüm baglari dikkatinizi cekebilir.

Yoldan bahsettim, hemen Lüksemburg'a geleyim. Almancasi "Son dag-tepe" anlamina geliyor ver gercekten de Ortacag Avrupa'sina uygun surlar icine insaa edilmis bir sehir var karsimizda. Dolayisi ile ilk görülecek yer surlar. Sonrasinda ise sirasi ile, Grand Dük'ün sarayi, Notre-Dam Katedrali, II.Guillaume'un sarayi, sehir meydani ve ordu meydani. Hadi bir de "Monument of Rememberance" ve seyir terasini ekleyelim. Tüm bu saydigim yerler birbirine iki yüz, bilmediniz üc yüz metre oldugundan, hepsini gezmek 3-4 saatinizi ancak aliyor. Grand Dük'ün sarayina giris ücretli ve haliyle rezervasyonlu, onun disindakiler ücretsiz. Daha daha? dediginizi duyar gibiyim ama bende yanit yok acikasi, bu kadar. Dolayisi ile Lüksemburg'dan bir sandvicci ve bir restaurant ismi verip Metz'e dogru devam edecegim.

Les Sandwiches de Charles: Sarl'in yeri iste fazla büyütmeyin gözünüzde, ama sandvicler lezzetli, doyurucu ve kanimca uygun fiyatli. Az beklemeyi göze almalisiniz ögle saatlerinde, Bir balikli sandvic ve icecek 13Euro.

https://www.tripadvisor.com/Restaurant_Review-g190356-d7917271-Reviews-Les_Sandwiches_de_Charles-Luxembourg_City.html

Cafe Francais: Kafeler ve restaurantlar ile cevrili Ordu Meydani (Place d'Armes) icinden bir tanesini secip girdik. Cok mu begendik? Hayir. Ama yedigim somonlu salata ve yanindaki icecek icin 25 Euro civarinda ödedigim kaldi aklimda nedense. Yine de klasik turistik bir meydanin ortasindaki agaclar altinda ferah bir kafe - vay be 10 kelimelik tamlama- oldugunu belirtmeden gecemeyecegim.

https://www.tripadvisor.com/Restaurant_Review-g190356-d743805-Reviews-Cafe_Francais-Luxembourg_City.html

Yandaki fotograf da Laduree zincirinin Lüksemburg magazasindan. Nefis hamur isleri-tatlilari ve aslinda makaronlari bu Paris temelli kafeyi-pastaneyi meshur kiliyor. Elimde kösebasindan aldigim dondurma ile dalmak pek uygun olmayacagindan, sadece güzel vitrininin fotografini cekmekle yetindim, ne yalan söyleyeyim. Dondurma deyince, dondurmanin da adi vardi ama tadi yoktu, hc kusura bakmasinlar. Huzurlarinizda Oberweis isimli bu pastaneyi de kiniyorum.


2-METZ- Beklentinin ötesindeki sehir ve L'epicurien:

Gelelim Metz'e; öncelikle Lüksemburg'dan tren ile 45dk civarinda sürüyor ve ulasim konforlu. Sehir aslinda Alman-Fransiz sinirindaki tüm sehirler gibi iki kültürün de mimari özelliklerini tasiyor, ki zaten heybetli tren garini ve posta binasini gördügünüzde Alman ruhunu, eski sehir merkezini ve dar sokaklarini gezdiginizde de Fransiz havasini fazlasi ile hissediyorsunuz.

Etkileyici Metz Katedrali, ki fotografi yanda, Metz'de görülmesi gereken yerlerin basinda geliyor dogal olarak. Katedralin bulundugu meydanda kurulan pazar da alistigimiz üzere Fransiz ciftcilerin kendi ürünlerini sergiledigi, sehrin haftalik alisverisi icin odak noktasi ve eski sehrin kalbi de ayni zamanda. Meydandan 300 metre batiya dogru yürüyüp Mozel'in üzerinden gectiginizde, en üstteki fotograftaki "Le Temple Neuf" adli protestan kilisesine ulasiyorsunuz. Haritadaki konumundan da anlasilacagi gibi, muhtesem bir konumu ve eslik eden manzarasi var. Metz'i böylelikle kabaca anlattiktan sonra bir de restorandan bahsedip bitirmek istiyorum bu yaziyi. Bastan belirteyim, yemeklerin fotograflarini cekmeyi unutmusum, sadece tatlilarin resmi var yanda...

 L'Epicurien:

https://www.tripadvisor.com/Restaurant_Review-g187164-d1331159-Reviews-L_Epicurien-Metz_Moselle_Lorraine.html

Simdi malum Fransizca konusamadiginizda hemen hemen her yerde ücüncü sinifsiniz Fransa'da, dolayisi ile Ingilizce hizmet veren bir restoran buldugunuzda en bastan beklentilerinizi düsürebiliyorsunuz. Peki Ingilizce hizmet verdigi halde, muhtesem yemeklerin ve cana yakin davranisin da eksik olmadigi Michelin yildizli bir restoran icin ne düsünürdünüz? Adeta cölde bir vaha degil mi? Biz bu etkileyici durumla Metz'de karsilastik iste. Tamam kabul ediyorum, özellikle aradim ancak bir arka mahalledeki eski tas evde, güzel bir bahce icinde Ingiliz asilli bir sahibeyi ve yetenekli sefi-esi barindiran L'epicurien'e rastlayacagimi hic düsünmemistim. Set mönü seklinde hizmet veriyorlar, sahibe restoranin tek garsonu ayni zamada, tüm konuklarla tek tek ilgileniyor, ki zaten toplamda 10 masalari ya var ya yok. Bizim tercihimiz deniz ürünleri ve mevsimi oldugu üzere kuskonmaz ve kaz cigerinden olusan bir giris tabagi oldu basta. Arkasindan tavuk, kirmizi et ve balik üclemesi ile devam ettik ve yandaki leziz tatlilar ile bitirdik yemegimizi. Bir sise kirmizi Cote du Rhone da güzel gitti acikcasi bu lezzetlerin yaninda. Michelin yildizlina sahip olmasi, sevimli ve mütevazi olmasini engellememis bu restoranin, ki böyle bir yemek icin sadece 90Euro(3 kisi) ödediginizde bunu kolaylikla anlayabiliyorsunuz. O yüzden de yolunuz düserse unutmayin diye altini kalin bir cizgi ile ciziyorum tekrar L'epicurien'in.

Sözün özü, Lüksemburg'ta pek bir numara yok, Metz gezmeye deger, Mozel havzasi ve Lorraine kisa turlar icin ideal.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder