10 Nisan 2017 Pazartesi

Amerika-California-Batı Yakası Gezisi Ne Kadara?

Hemen bir Golden Gate Köprüsü alalım şuraya da blog yazısında klişe nasıl olur herkes görsün. Nasıl anlatsam? Nereden baslasam acaba? Çok uzun bir gezi oldu aslında, 15 gün boyunca San Fransisco-Pasifik Kıyıları-Los Angeles-Las Vegas-Los Angeles güzergahı boyunca gezdik, gördük ve eğlendik (Belki de gariplik bende ama yeme-içme kısmından çok da keyif almadım açıkcası, Avrupa'nın olgun ve görgülü mutfağından sonra fazla yapay geliyor her seferinde).

Tek bir metinle bu seyahati anlatmak gerçekten kolay değil, çünkü içerisinde şehir ya da metropol keşfi var(San Francisco-Los Angeles), yol gezisi ve doğa turu var(Pasifik Kıyıları), yapay şehir ziyareti var(Las Vegas), plaj turları var(Malibu-Santa Monica), eğlence parkı bile var(Universal Studios),  kısacası yok yok. Dolayısı ile özellikle de yazıların okunabilirliği açısından geziyi aşağıdaki gibi üç ayrı parcaya ayırıp yazmayı düşünüyorum. Üç ayrı şehir temelinde yazılmış gibi görünse de, aslında hepsi de birbiri ile ilintili, ya da iç içe. O kadarı da olsun artık, az buz değil on beş gün sonuçta.
 
1. Amerika-San Francisco Gezisi Ne Kadara? (Ayrıntlar için tıklayın.)
2. Amerika-Los Angeles Gezisi Ne Kadara?(Yazıyı bir gün bitireceğim umarım.)
3. Amerika-Las Vegas Gezisi Ne Kadara? (Bunu da bir gün bitireceğim umarım.)

Gezinin tüm masraflarını özet olarak bu yazıda anlattıktan sonra, ayrıntılara yukarıdaki bağlantılarda yer vereceğim. Giriş yazısının ruhuna uygun olarak da bir kaç klişe ve bir kaç da alışılmadık fotoğraf ekledim. Umarım özellikle uzak rotalara gezi planları yapılan bu dönemde dileyenlerin aklında bir fikir oluşturabilirim. Çünkü planlama aşaması gerçekten kimi zaman haftalar alıyor, ki bu uzun yolculukta da bizim için bu söylediklerim geçerli oldu doğallıkla.

ABD gezileri hem uçak biletlerinin doğal pahalılığı, hem de barınaktan hallice yerlere verilen gecelik oda ücretleri ile zaten fazlaca caydırıcı. Bir de bu olumsuz kriterlerin yanına çılgın otopark tarifelerini ve yemek yediğiniz yerlerde resmen zorla alınan servis ücretlerini ekleyin. Vazgeçmeye mi başladınız? Hemen görece ucuz markalı alışverişleri (Burada bir parantez şart, Türkiye'nin marka üretemeyen fakat ucuz işgücü maliyetli bir tekstil ülkesi olduğunu her daim akılda tutmak şart, yoksa sadece Tommy Hilfiger veya Nautica diye pazarda görseniz almayacağınız mallara otuz otuz dolarları bayılmak alışverişi ucuza getirmek değil!) ve düşük araç kiralama ile benzin maliyetlerini avantaj hanesine yazın o zaman. Belki de on saat öteye, yani dünyanın öteki ucuna uçtuktan sonra bu kadar ayrıntıya çok da takılmamak gerekiyor aslında. Bakalım bizde ne etmiş?

Uçak Bileti: 650$-1 Kisi Istanbul-San Francisco Gidiş/Los Angeles-Istanbul Dönüş
Otel: 160$/Gece-iki kisilik oda
Ulaşım: 625$-9 Gün Araba Kiralama, 150$ Benzin 2500Km yetecek kadar
Yeme-İçme-Eglenme: 1500$-iki kisi
Alışveriş: Bolca :)

Bu hallice giriş yazısından ve maliyet özetinden sonra, bir iki temel not düşüp Pasifik Sahili Turu ile başlıyorum ve aynı zamanda sizi ayrıntılı yazıları bulabileceğiniz diğer sayfalara davet ediyorum.

1. Batı yakası gezisi için San Fransisco başlangıç Los Angeles bitiş şeklinde (veya tam tersi) bir rota en uygunu, uçak biletlerini bu şekilde ayarlamak fazladan 600KM yapmayı önlüyor.
2. Drop-off (farklı şehre teslim) seçeneğine dikkat etmeniz önemli tabii ki böyle bir tura niyetlenirseniz.
3. Los Angeles özelinde felaket bir trafik var, İstanbul'u aratmaz. Pool Lane hayat kurtarıcı çoğu zaman.
4. Kumar tutkunuz yok ise Las Vegas'a iki günden fazla ayırmamanızı öneririm, uzun uzun anlatacağım sebebini Las Vegas yazısında.
5. Los Angeles'ta arabasız bir gezi düşünemiyorum.
6. Tüm restoranlarda kuyruklara hazır olun, kahvaltı dahil!

Pasifik Sahili Gezisi:

1 numaralı yol üzerinden Pasifik Sahili'ni katetmek isteyen bir çok insan tanıdım, ki ben bunlardan biri değildim aslında. Uzaktan bakınca anlamsiz bir yol gezisi gibi görünüyordu açıkcası. Ancaaak, gel gör ki kazın ayağı öyle değilmiş. Muhteşem bir rota, benzersiz görünümler, harikulade kasabalar, hayran bırakan el değmemiş doğal güzellikler, daha da gider bu sekilde. Fazla lafı uzatmadan izlediğimiz güzergahı yazayım önce:

SAN FRANCISCO -> Monterrey -> Carmel -> 17 Mile Drive -> Big Sur -> Cambria -> Morro Bay  -> Solvang -> Santa Barbara -> LOS ANGELES

Tek yönlü oklardan da anlayabileceğiniz üzere, yaklaşık 1100KM'lik bu yolculuğu gidiş dönüş yapmak pek de kolay değil. Dolayısı ile ilk iş başlangıç noktası olarak biz San Francisco'yu seçtik. Los Angeles tarafından da başlanılabilir tabii, ama güneye indikçe havanın güzelleştiğini, rüzgarın yumuşadığını ve yolların sürüş rahatlığının arttığını belirtmeliyim. Bu arada San Francisco'dan sonra bizim ilk durağımız aslında Monterrey değil, Gilroy Premium Outlet oldu, ki tenhalığına oranla sunduğu marka çeşitliliği ve beden bolluğu ile Las Vegas ve Camarillo'daki Outletler'i geride bıraktı. Neyse, San Francisco'dan yola çıkıp yaklaşık 3 saatlik bir yolculuktan sonra Monterrey'e vardık.

Monterrey:

Carmel by the Sea:

17 Mile Drive:

Big Sur-Cambria-Morro Bay:

Santa Barbara-Solvang:








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder